Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - strona główna Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - kontakt Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - mapa strony
Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - strona główna Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - english version

ENCYKLOPEDIA SZKODNIKÓW


RYBIK CUKROWY Lepisma saccharina L.
Wielkość: około centymetrowej długości
Bezskrzydły owad z rzędu szczeciogonków (Thysanura).
Narządy gębowe typu gryzącego.
Barwa: Srebrzysta.
Przebywają w bliskim otoczeniu człowieka.

Rybik cukrowy jest spotykany w domach, piekarniach, i innych ciepłych pomieszczeniach gdzie ma możliwoś znalezienia pożywienie, które stanowią przede wszystkim: skrobia, kleje, cukry, papier, drewno. W rzeczywistości zje prawie wszystko. Ma zdolność trawienia celulozy, zjada kleje organiczne, jak również resztki ze stołu oraz martwe i półmartwe owady. Jego naturalnym wrogiem jest skorek pospolity (Forficula auricularia).





Rybik prowadzi nocny tryb życia, zdecydowanie lubi ciemności. Najczęściej można go spotkać w łazience. Gdy zostanie zaskoczony nagle włączonym światłem kryje się we wszystkich możliwych szparach. Nie potrafi pływac. Samice składają do kilku jaj dziennie. Rybik żyjący do ośmiu lat osiąga dojrzałość po kilku latach.

Tekst: prof. dr hab. STANISŁAW IGNATOWICZ
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Katedra Entomologii Stosowanej, Warszawa


powrót do góry