Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usługi zgodnie Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - strona główna Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - kontakt Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - mapa strony
Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - strona główna Dezynfekcja (odkażanie), Deratyzacja (odszczurzanie), Dezynsekcja - english version

ENCYKLOPEDIA SZKODNIKÓW


WYWILŻYNY - MUSZKI OWOCOWE Drosophila sp.
Pospolite gatunki Drosophila:
 D. melanogaster
 D. funebris
 D. repleta
 D. busckii
 D. affinis
 D. falleni
 D. tripuncta
 D. hydei

Charakterystyka:
 drobne
 3 - 4.5 mm;
 tułów - żółty;
 oczy - czerwone;
 odwłok - czarny z żółtymi paskami;
 skrzydła - krótkie i szerokie, w spoczynku - płasko na odwłoku.
 pospolite w zakładach przemysłu spożywczego
 częste w winiarniach, browarach, kwaszarniach ogórków, zakładach przerabiających owoce










Szybki rozwoj:
Zaraz po kopulacji samice składają jaja na powierzchnię medium (fermentujące produkty): gnijące owoce, kompoty, marmolada i dżemy, wino i piwo, ocet, syropy.

Cały cykl rozwojowy kończą w 8 - 10 dni (wysoki potencjał rozrodczy).
Zaraz po wyjściu z poczwarek samice kopulują z samcami.
Jajo wywilżny:
  • 400 jaj na samicę
  • 30 jaj dziennie
  • jaja owalne, 0.6 mm długości
  • jaja z płytką z 4 długimi wyrostkami wystającymi z produktu
  • rozwój jaj - 3 dni
  • Białawe larwy żerują w półpłynnych lub płynnych produktach.
  • Co pewien czas wysuwają koniec odwłoka na powierzchnię, aby pobrać powietrze.
  • Dorastają do 8 mm długości.
  • Opuszczają wilgotne środowisko w celu przepoczwarczenia się.
Poczwarka:
  • Brązowa, podobna do nasionka chwastu.
  • Mocno przytwierdza się do podłoża (mycie butelek trudne).
  • Czas rozwoju poczwarki: 3 - 5 dni, (7 - 11 dni, gdy chłodno.)
  • Cały rozwój: 30oC - 8 dni, 24oC - 14 dni
  • Dorosłe żyją w temp. 30oC przez 2 tygodnie
Szkodliwośc larw i osobników dorosłych:
  • Larwy zanieczyszczają i niszczą produkty
  • W mleczarniach - rozwój w resztkach mleka i jego przetworów
  • Przenoszą drobnoustroje: grzyby pleśniowe; bakterie
  • Zakłócają procesy fermentacyjne


Tekst: prof. dr hab. STANISŁAW IGNATOWICZ
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Katedra Entomologii Stosowanej, Warszawa


powrót do góry